Motorosszán túra

A motorosszán túra során egy, vagy kétszemélyes szánokkal, természetesen túravezető irányításával fedezhetjük fel a téli erdei világ szépségét. A program során természetesen szem előtt kell tartani azt, hogy az erdőben mi csak vendégek vagyunk és ha túránk során állatokkal találkozunk, akkor azok nyugalmát, továbbhaladását biztosítani kötelező.

Motorosszán túra Szlovákiában

Motorosszán túra Erdélyben

A közlekedés a motorosszánnal hasonló a quadhoz, és a jet skihez. Mivel a motorosszánokat a kanyarban nem lehet „dönteni”, mint pl. a motorkerékpárt, sokkal stabilabb annál, de nagyon fontos a testsúly áthelyezés az irányváltoztatáskor. Egy 2 órás túrához különösebb fizikai erő nem szükséges, de 4 órás túra esetén az átlagosnál nagyobb fizikai igénybevételre lehet számítani.

 
A motorosszán túra kezdetén a résztvevők először egy eligazításon vesznek részt, ahol a túravezetők megmutatják a kezelő- szerveket, a helyes ülésmódot, a haladást a szánokkal, a testsúly áthelyezését a kanyarodáskor. A rövid ismertető után pedig először a sík részen ismerkedhetnek a motorosszán képességeivel, teljesítményével, majd a túravezetőt követve nekivághatnak az emelkedőknek és a lejtőknek. A szánokon nagyon jó világítás van, tehát a sötétedés sem jelenthet akadályt. Túravezetőink több útvonalat ismernek, ezért 1-2-4, vagy akár 6 órás motorosszán túrára is vállalkozhatunk segítségükkel, de a tervezett túra időtartamot a jelentkezéskor kell meghatározni.

A motorosszánok kezelése egyszerű, könnyen megtanulható, azonban a motorok bérleti feltételeihez hozzá tartozik, hogy a nem rendeltetésszerű használatért a résztvevők tartoznak felelősséggel! A szánok bérleti feltételeihez hozzá tartozik a betöltött 18 életkor. Természetvédelmi területeken csak engedéllyel lehet használhatják a motoros szánokat!

Amit a túra során biztosítunk:

  • 1-2 személyes motoros szánok a szükséges mennyiségű üzemanyaggal feltöltve
  • Fejvédő sisak

Amit a résztvevőknek kell magukkal hozniuk:

  • Meleg, lehetőleg vízhatlan ruházat (pl: síruha) és bakancs, vagy hótaposó
  • Vízhatlan meleg kesztyű
  • Vékony sapka, vagy símaszk a sisak alá.

     
A motoros szán programra kötelező biztosítás megkötése, melynek feltételeiről honlapunk utasbiztosítás oldalán tájékozódhatnak.