Rafting túrák

Rafting túrák bemutatása

A rafting, a vadvizek meghódításának vágya nagyon régóta él a kalandvágyó emberekben és valószínűleg nehéz a pontos kezdetét megjelölni. Írásos dokumentumok bizonyítják, hogy bátor vállalkozók már a XIX. század közepén - akkor még természetesen fa hajókkal – nekivágtak a Colorado folyónak.

A rafting, mint sport tevékenység kezdete valamikor a XX. század közepére tehető, amikor az amerikai hadseregben a katonák a partraszálláshoz használt felfújható (raft) hajókkal próbáltak meghódítani kisebb, nagyobb vadvízi folyókat. Ezeket a többszemélyes rafting hajók kezdetben gumiból, majd később sokkal strapabíróbb anyagokból (pl. többrétegű gumírozott hypalon) készültek, illetve az ezredfordulót követően egyre több PVC anyagból készült felfújható hajót készítenek, a többségét természetesen a Távol-Keleten gyártják. Ezeknek a hajóknak egyik legnagyobb előnye a viszonylag alacsony előállítási ára, de nehéz javítani és kevésbé rugalmasak, mint a hypalon anyagúak. Maga a rafting szó az angol raft szóból ered, mely (felfújható) tutajt jelent. A hajók mérete, befogadóképessége és anyaga alapján többféle hajótípust különböztethetünk meg.

A vadvízi folyók erősségét a vízhozam, az esés és a mederben található akadályok együttese határozza meg. Osztályozása egy 6 fokozatú úgynevezett WW skálán történik WW I-VI. A WW I könnyű vadvizet jelöl (ilyen pl. a Rába, vagy a Mosoni-Duna), a WW VI pedig elvileg evezhetetlen nehézségű folyót jelent. Egy viszonylag kis vízhozamú folyó is lehet WW VI erősségű, viszont egy nagy vízhozamú folyó nem feltétlenül nehéz (pl. Duna magyarországi szakasza) vadvízi evezés szempontjából.

Huzamosabb esőzések megváltoztathatják, növelhetik a folyók erősségét, így egy WW II-III erősségű folyónak áradáskor lehetnek akár WW IV-V erősségű részei is.

Arról, hogy mikor melyik vadvízi folyóra indulnak túráink a rafting túranaptárból, a programok leírásáról és a rafting túra díjakról pedig az alábbi leírásból az adott túrára kattintva tájékozódhatsz!

Rafting túráink értékelése a Facebook és a Google cégem oldalakon.

Rafting túra a Salza folyón Ausztriában

Aki először próbálkozik a vadvízi evezéssel, kezdésnek a Salza folyót ajánljuk (Budapesttől kb. 420 km távolságra található). Túravezetői kísérettel biztonságosan meghódítható 2-3 személyes vadvízi kenukkal és nagyobb 6 személyes rafting hajóval is.  A hétvégi kétnapos rafting mellett gyakorlott evezősöknek ajánljuk, a dupla rafting túrát, vagy a V.I.P. túrát. Aki pedig csak ki szeretné próbálni a vadvízi evezést, annak az egynapos Salza ízelítő programunkat javasoljuk. Ha az egyéni utazás nem megoldható, akkor pedig a Salza buszos rafting programunkat javasoljuk.

A koronavírus veszély miatt a Salza rafting túrákkal kapcsolatos intézkedéseink itt olvashatóak. 

Részletes folyóleírás, rafting túra és szállás díjak

Vadvízi programok a Soca folyón Szlovéniában

soca_rafting_7Aki már tapasztaltabb vadvízi evezős, annak a Szlovéniában a Soca (Soča) folyót javasoljuk, (Budapesttől kb. 560 km-re), mely a Júliai Alpok nyugati részén folyik Bovec mellett. Középső részén az erőssége WW II-IV közötti, ezért a vadvízi evezős túrákat 6-8 személyes rafting hajóval szervezzük. A Soca folyó nagy előnye, hogy itt több vadvízi sport is kipróbálható. A kétnapos rafting hétvége mellett választható a rafting - canyoning program, vagy akár a vadvízi gekko is kipróbálható, de lehetőség van a három sportot (rafting, canyoning, gekko) tartalmazó vadvízi hétvége foglalására is.

Részletes folyóleírás, rafting túra és szállás díjak

Rafting az Isel folyón Ausztriában

isel_rafting8Az Isel egy viszonylag nagy vízhozamú, izgalmas folyó mely az osztrák alpokban, Lienz melett található (Budapesttől kb. 650 km távolságra). Stabilan magas vízállás melegebb, nyári hónapokban június – júliusban várható a gleccser olvadása miatt. A vadvízi túrák a WW II–IV szakaszon bonyolíthatóak le 6-8 személyes rafting hajóval. A folyó egyenes vonalvezetésű, partjai mesterségesen kiépítettek és mesterséges lépcsők (melyek evezhetőek) teszik változatossá a túrát.

Program leírás, rafting túra és szállás díjak.

Rafting a Cserna folyón Romániában

cserna_rafting_7Aki már evezett a Soca folyón, felfedezhet némi hasonlóságot. Nagy esésű, gyors folyású vízben a köveket, sziklákat kell kerülgetni. A Cserna legnagyobb előnye, hogy itt nincs tömeg, más evezősökkel is ritkán találkozni, vadregényes tájakon evezünk. Budapesttől kb. 470, a Vaskaputól mindössze 25 km-re található Herkulesfürdő, itt tudunk szállást biztosítani vendégeink számára. Április-május hónapban evezhető 6-8 személyes raft hajóval.

Program leírás, rafting túra és szállás díjak.

Rafting a Bela patakon Szlovákiában

bela_rafting_13A Magas-Tátra legnyugatibb csúcsa a Kriván alól indulva folyik Podbanské-Pribylina mellett és Liptovsky Hradoknál torkollik a Vág folyóba. A Podbanske és Liptovsky Hradok közötti 25 km-es szakaszon majdnem 300 m a szintkülönbség ezért a patak esése nagyon nagy, így rendkívül gyors folyású, viszont egyáltalán nem mély. Éppen ezért rendkívül becsapós is. A folyó Budapesttől kb. 270 km-re található, április május hónapban evezhető 6-8 személyes raft hajóval.

Program leírás, rafting túra és szállás díjak

Vadvízi evezős előképzettség és úszótudás

A vadvízi evezés programokhoz előzetes képzettség nem szükséges, csak biztos úszótudás, ez viszont kötelező. Bizonyos betegségeken átesett embereknek a vadvízi sportok nem ajánlottak. A vadvízi sportokat kizáró betegségek pl. bizonyos szívbetegségek, epilepszia, hideg allergia. Alkoholos, illetve drogos befolyásoltság szintén kizáró tényező a vadvízi evezés során.

Amennyiben egészségügyi kétség merül fel, ajánlott a konzultáció egy szakorvossal!

Vadvízi sportokat kizáró tényezők és betegségek