Bela kétnapos vadvízi evezés

bela_rafting_8

Kétnapos vadvízi evezés a Bela folyón

A Magas-Tátra legnyugatibb csúcsa a Kriván alól indulva folyik Podbanské -Pribylina – Vavrisovó mellett és Liptovsky Hradoknál torkollik a Vág folyóba. A Podbanske és Liptovsky Hradok közötti 25 km-es szakaszon majdnem 300 m a szintkülönbség ezért a patak esése nagyon nagy, így rendkívül gyors folyású, viszont egyáltalán nem mély. Éppen ezért rendkívül becsapós is. A combközépig érő vízben gyakorlatilag nem lehet megállni, illetve ha elsodor, nem lehet felállni. A vadvízi evezés során biztonságos helyen ezt ki is szoktuk próbálni.

Részvételi díj

Kétnapos hétvégi vadvízi evezés:              19.500,- Ft / fő

Csoport kedvezmény (10 főtől 10 %):            17.500,- Ft / fő

 

Minimum létszám 15 fő, maximum létszám 50 fő

A vadvízi programokra kötelező a vadvízi evezésre is érvényes biztosítás megkötése!

indulas11Programok indulása: április vége és május vége között a rafting túranaptár-ban jelzett időpontokban.

A BELA KÉTNAPOS RAFTING az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Két vadvízi evezést, melynek időtartama kb. 1,5 - 2 óra
  • Teljes neoprén ruházatot (cipő, nadrág, felső), mentőmellényt és sisakot
  • 6-8 személyes rafting hajókat, melyeket túravezető irányít

Figyelem! A program étkezést, vacsorát NEM tartalmaz!

 

A Bela folyón vadvízi evezni sajnos csak a tavaszi hóolvadás alkalmával lehet, mert csak ilyenkor van megfelelő vízállás a rafting programokhoz. A szezon április végétől június elejéig tart. A vadvízi evezésre alkalmas minimális vízszint 60 cm.

A rafting túrára alkalmas rész Podbanskétól Vavrisovóig tart. Ezt a szakaszt az utóbbi években már rendszeresen tisztítják a bedőlt fáktól, akadályoktól, így a rafting túrák már kevésbé veszélyesek mint 10 évvel ezelőtt voltak, de gyermekek számára ezt a folyót nem javasoljuk!

A felső rafting szakasz Podbanskétől 1 km-re a Kokavsky-Mostnál lévő parkolótól a priblynai vashídig tart. Ez kb. 7 km. A rafting túra időtartama kb. 90 perc, vízállástól és csapattól függően. szakasz gyakorlatilag teljes hosszában fenyőerdőben halad. A patak szinte végig rendkívül keskeny (helyenként csak 3-4 m széles) és sok esetben éles kanyarok, bedőlt fák, erdőbe vezető járhatatlan mellékágak és felhalmozódott hordalék nehezíti az előre haladást. A patak csak a vashídnál szélesedik ki.

Az alsó rafting szakasz a pribliynai vashídól Vavrisovóig tart. A táv kb 7 km.Ennek a résznek az evezési időtartama 60-90 perc, vízállástól és csapattól függően. A hídtól (alsó rafting szakasz kezdete) a következő 3 km már jóval szélesebb a patak és a vízhozama is jóval nagyobb mert a Zapadné Tatry felől több patak is a Bela-ba ömlik. A folyó nehézsége (WW II-IV) miatt csak 6-8 személyes rafting hajóval evezünk és minden hajóban túravezető kormányoz!

Amennyiben a vízállás nem teszi lehetővé a raftingot a Bela patakon, akkor a Vágon Králová Lehota (Királylehota) és Liptovsky Hradok közötti szakaszon valamint a Liptovsky Mikulás-ban (Liptószentmiklós) lévő rafting szlalompályán evezünk. A második napi szakasz lehet a közelben lévő Bialka (kb. 40 km) folyón is, mely a Tátra északi oldalán Lengyelországban található.

Bialka folyó Lengyelország

A Magas-Tátra északkeleti részénél a Bélai-Tátrában (Beliansky Tatry) a szlovák-lengyel határ mellett Zakopane-től mindössze 20 km-re, Szepesgyörke (Jurgów) falunál található a Bialka patak. A patak raftingtúrákra csak a tavaszi hóolvadáskor alkalmas májusban esetleg június elején. A patak jellege hasonlít a szlovákiai Bela patakéra ám annál szélesebb és nagyobb vízhozamú. Az esése a Bialkának is nagy ezért nagyobb vízállásnál rendkívül hullámos, élvezetes rafting túrára ad lehetőséget.
A rafting túrára alkalmas szakasz a Jaworina patak - Bialka Tatrzanska közötti szakasz.

 

A programon gyermekek szülői felügyelettel 12 éves kortól vehetnek részt, de a folyó nehézsége miatt gyermekek számára nem ajánljuk.

A rafting túrák kezdési időpontja délelőtt 9 és délután 14 óra!

Szállás lehetőségek

 

Panziókban** kétágyas szobában reggelivel 9.500,- Ft / fő / éj

 

Szállodában**** kétágyas szobában reggelivel 18.000,- Ft / fő / éj

 

Javasolt útvonal Budapesttől (280 km, kb. 4 óra)

Budapest – Vác- Parassapuszta- Sahy – Zvolen – Banska Bistrita – Donovaly – Ruzomberok – Liptovsky Mikulás – Liptovsky Hradok – Pribilina

Autópálya és  útdíjakról, a hasznos információk oldalon írunk bővebben.

A szállások és programok díja 330,- Ft / Euro árfolyamig érvényes!