Soca sportok

Soca sportok leírása

Rafting

soca_rafting_191A Soca és mellékfolyója a Koritnica a vadvízi evezősök egyik legkedveltebb európai színtere, mely kb. 50 kilométeren keresztül biztosít változatos terepet a kezdők és profik számára egyaránt.

A Soca márciustól októberig evezhető. A tavaszi esőzések és a hóolvadás okozta magas vízállás nagyobb hullámokat, gyorsabb sodrást, ezáltal nagyobb izgalmakat eredményez. Nyáron a folyó lelassul, ekkor kitűnő alternatívát kínál a családi kalandtúrákhoz, tanfolyamokhoz.

Túráinkon 6-8-10 személyes rafting hajókat és 2-3 személyes felfújható kenukat használunk. A raft hajókat minden esetben képzett túravezető kormányozza. A kenukat gyakorlattal rendelkezőknek ajánljuk, akiket a túra során kajakos, vagy kenus túravezető biztosít.

Canyoning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Soca völgyét határoló hegyoldalakon számos patak zúdul alá csodás szurdokokon és vízeséseken keresztül, hogy szerény vízhozamával táplálja a folyót. A Bovecet körülölelő kb. 15-20km sugarú körön belül Európa egyik kanyonokban leggazdagabb vidéke tárul elénk.

A canyoning során a patakmederben az ott kialakult vízeséseken csúszdázva, sziklákon ugrálva és sétálva - technikásabb kanyonokban kötéllel ereszkedve - halad lefelé a csoport. Több kanyonnál nincs lehetőség a beszálló-, ill. kiszálló helyek autóval történő megközelítésére, ezért többnyire az „igazi” programot rövid gyalogtúra követi, vagy előzi meg.

Túráinkat a Susec, a Fratarica és a Predelica kanyonokba szervezzük. A Bovectől néhány perc távolságban lévő Susec kanyon egy természetes aqua parkhoz hasonlítható, rendkívül élvezetes program sok-sok ugrással és csúszással. A másik két kanyon vízesésein való leereszkedés már kötéltechnikát igényel, így ezeket a Susec kipróbálása után, második lépcsőfokként ajánljuk. (A Parabola vízesés 50 m magas!)

Gekkó

vadvízi GekkóA gekkózás a legjobb móka, ami garantáltan megnevettet. A kis színes Gekkók már önmagukban is viccesek, melyekben a kézzel-lábban kalimpáló utasaik látványa csak fokozza a hangulatot. A csapat igényeihez, vagy a gyerekek korához mérten választunk egészen könnyű szakaszt, avagy nagyobb kihívást... A Gekkók mérete, nagysága, egyforma, ezért igazán élvezetes azok számára lehet, akik könnyebbek, mint 90 kg.

Hydrospeed

soca_hydrospeed_16A Soca és mellékfolyója a Koritnica kiváló lehetőséget nyújt e különös sportág kipróbálásához. A folyó márciustól októberig evezhető, de a hideg víz miatt hydrospeed túrákat csak májustól szeptemberig indítunk. A tavaszi esőzések és a hóolvadás okozta magas vízállás nagyobb hullámokat, gyorsabb sodrást, ezáltal nagyobb izgalmakat ígér. A túra résztvevőit kajakos vagy kenus túravezetők kísérik, akik mutatják a követendő vonalat és ügyelnek a biztonságra.

Barlangtúra

Soca rafting, canyoning, barlangászatA Bovec fölé magasodó Kanin hegy Európa egyik legmélyebb barlang-rendszerét rejti. A program során igazi barlangász élményekkel gazdagodhatsz, miközben az előrejutást vizes részek, szűk járatok és mély ereszkedések nehezítik. A kijárat kb. 40 m-es magasságban egy függőleges sziklafalon található, ahonnan csak kötélen ereszkedve lehet lejutni. A barlang falát kagyló lenyomatok díszítik. A túra nem kifejezetten megerőltető, azonban teljesítése igazi kalandtúra...