Soca kirándulások

Soca kirándulások, fakultatív programok

Bovec környéke számos izgalmas kirándulási lehetőséget kínál. Ezek egy rész összefügg az I. Világháborús eseményekkel, ugyanis a Soca folyó akkori neve Isonzó volt és Bovec (egykori német neve Flitsch) környékén zajlottak a híres Isonzói csaták, melyek a történészek meg is számoztak XII-ig. Számos emlékmű és bunker, erőd maradvány őrzi a csaták emlékét.

Soca kozjak vízesésAki a történelem helyett inkább a természethez vonzódik, annak a környék csdálatos kirándulásai közül ajánlunk néhányat az alábbiakban:

Kozjak vízesés (kb. 1,5 órás túra)

Bovectől kb. 20 km-re, Kobarid közelében egy csodálatos szurdokban található könnyű erdei túra, melynek végén a sziklák között kibukkanó és a környék egyik legszebb vízesésében gyönyörködhetünk.

Soca Kluze erődKluze erőd és Fort Hermann (1-2 óra)

Bovec előtt 1,5 km-re (Bovec és Log Pod Mangarto
m falu között) található az egykori osztrák-magyar harcvonal egyik rekonstruált szakasza, amelynek bunkereit, erődítmény rendszereit érdemes megnézni. Rövid, könnyű túra, de a bunkeren való áthaladáshoz elemlámpa szükséges!

soca_boka_vizesesBoka vízesés (2-4 óra útvonaltól függően)

Bovec közelében a hegyoldalban eredő 106 méteres csodálatos vízesés meghódítása, kb. 3 órás, közepes nehézségű túra, javasolt a túracipő vagy nem csúszós talpú sportcipő. A vízesés mentén 3 kiránduló útvonal található. Ha szemből nézzük a bal oldali könnyű, a mederben vezető út nagyon nehéz, a jobb oldali közepesen nehéz. Ez vezet fel a vízesés eredetéhez, de ugyanakkor ez a leghosszabb túra.

Trenta Néprajzi Múzeum

Bovectől kb. 25 km-re helyezkedik el  a Trenta néprajzi
múzeum, ahol gyönyörű természeti fotókat, filmeket és Soca Trenta múzeumegyéb néprajzi érdekességeket lehet látni a környék hegy-és vízrajzáról, valamint arról, hogy éltek az emberek a Bovec környéki hegyek között 100-200 évvel ezelőtt. Mindenképpen érdemes megtekinteni és a múzeumtól a Soca forrás csak pár kilométerre található. Ha itt járunk mindenképpen érdemes tovább autóznunk néhány kilométert a forráshoz.

Soca forrás (1 óra)

soca_forras2Bovectől 30 km-re a Triglav Nemzeti Park szívében, csodálatos természeti környezetben bukkan ki a sziklák között a Soca forrás, ahová egy rövid gyalogtúra után juthatunk el. A kirándulás első része nagyon könnyű, szinte lépcsőkön lehet felmenni. Az utolsó szakaszon viszont párkányokon drótkötélbe kapaszkodva lehet haladni, ezért ezt a szakaszt csak olyanoknak ajánljuk, akik jó kondícióval rendelkeznek és nincs tériszonyuk.

 

Kobarid Világháborús Múzeum

Soca Kobarid múzeumBovectől kb.40 km-re található a kobaridi múzeum, ahol I. világháborús emlékeket, tárgyakat, képeket lehet megtekinteni. A múzeumban nagyon sok emlék, tárgy, leírás található az I. világháború Európa déli részén történt eseményeiről.

További kirándulások Bovec környékén.