Salza rafting

Rafting programok Ausztriában a Salza folyón

A Salza völgye Ausztria Steiermark tartományának északi részén helyezkedik el. A Salza folyó mintegy 82 km hosszú, azonban kb. 35-40 km hosszan evezhető évszaktól és vízállástól függően. A vadvízi evezésre legalkalmasabb a május és október közötti időszak. Az ausztriai tartományi szabályzás alapján 3 személyesnél nagyobb rafting hajóval csak május 1. és október 15 között hajózható. Három személyesnél kisebb hajók (vadvízi  kenuk és kajakok) használata nincsen korlátozva. Akik tapasztaltabbak és nem félnek az esetleg beköszöntő tavaszi hidegektől, azok számára a májusi időszakot javasoljuk, akiknek pedig az a fontos, hogy meleg legyen (a hegyek között ez mindig viszonylagos), azok számára a június, július, vagy augusztus hónapot javasoljuk a rafting túrákra. Ősszel az esőzések miatt általában magasabb a víz, de szeptember közepétől Ausztriában a hegyek között jóval hűvösebb az idő.

Ausztria egyik legkedveltebb rafting sportra alkalmas folyója a Salza, melynek a középső Wechelsboden – Wildalpen - Palfau szakaszán szervezzük vadvízi evezés programjainkat. Magas vízállásnál ( 200 - 250 cm) a felső szakasza is evezhető, de ilyenkor, az alsó-középső szakasza (Fachwerk alatt) nem javasolt evezésre 2-3 személyes rafting hajókkal. A folyó erőssége a White Water I-VI skálán WW II-III+ közötti, tehát közepes nehézségűnek mondható. Nincsenek benne elzárt zúgók, a legtöbb részén az egész folyóvölgy jól belátható és az akadályok könnyen észlelhetők. Átlagos lejtése 4-7 ‰, ami azt jelenti, hogy 1000 méterenként a folyó 4-7 métert esik. Összehasonlításképpen a Duna 417 km hosszú Magyarországi szakaszának esése 27 m.

salza-_terkep0

Ausztria - Salza folyó evezhető szakaszai

A Salza középső szakaszának két legnehezebb pontja a wildalpeni rész (WW III), mely egyenes vonalvezetésű és egy nagyobb zúgó jelent nehézséget, illetve az úgynevezett Lawinenschwall rész (WW III+), mely a Hochkar hegy déli lábánál található egy erős bal kanyart követően. Ezt a szakaszt érdemes a leevezés előtt a partról megtekinteni, mert időszakonként változik a meder és vízállástól függően más-más útvonal a legegyszerűbb az evezés szempontjából.

Salza folyó evezhető szakaszai a ki-és beszállóhelyekkel Google térképen.

Salza rafting program rövid ismertetése

Az alábbiakban az ausztriai Salza rafting programjaink rövid ismertetése olvasható. A részletes programok leírásához kérjük kattintson az oldal jobb oldalán található menüpontokra.

A kétnapos ausztriai Salza vadvízi evezés túráinkon általában 2-3 személyes vadvízi kenukkal evezünk, de igény esetén van lehetőség 6-8 személyes rafting hajókra is. Mivel a folyó könnyűnek mondható az átlagos fizikai adottságokkal is teljesíthető, még akkor is, ha valaki előtte még síkvízi kenuban sem evezett. A biztos úszótudás azonban kötelező feltétel!

A rafting program első napján általában a folyó felső részén evezünk kb. 10-12 km-t, mintegy 2,5-3 órát. Mindig olyan helyet választunk ki a beszálláshoz, mely könnyen megközelíthető, a hajók egyszerűen vihetők vízre, valamint nagyon fontos szempont, hogy az első pár km könnyen hajózható legyen. Ez a kezdők miatt lényeges, mert a könnyebb szakaszon ők is elsajátíthatják a vadvízi evezés fortélyait.

 

A második nap (kétnapos vadvízi evezés esetén) általában az alsó szakaszon evezünk, mely jellegéből fakadóan nagyobb vízhozamú, ezért izgalmasabb, mint a felső rész. Az előző napi gyakorlást követően ezen a túrán már a kezdőknek is kevesebbet kell foglalkozniuk a rafting hajó irányításának gyakorlásával, többet élvezhetik a hullámokat. A vadvízi evezés  programokat mindig megelőzi egy mindenre kiterjedő balesetvédelmi eligazítás, melynek célja, hogy a résztvevőket a lehető legjobban megtaníthassuk a vadvízi evezésre, illetve elmagyarázhassuk, hogy mi a teendő akkor, ha vízbe esik valaki, milyen pozíciót kell felvennie (háton úszva fejjel a folyásirány felé fordulva és előre nézve), hogyan segítenek a túravezetők borulás esetén. A rafting túrákon alapszabály, hogy minden 6 utasra legalább egy túravezető jut. Ők általában hasonló hajókban ülnek, mint az utasok (2-3 személyes kenukban), így lehetőség van arra is, hogy a félénkebbek, tapasztalatlanok túravezetővel evezzenek.  A 6-8 személyes rafting hajókat mindig túravezető kormányozza.

Salza rafting program díjak

Hétvégi programokProgram díjaKedvezmény mértékeKedvezményes díj
Ízelítő egynapos rafting  14.000,- Ft4 fő esetén (10 %) 12.500,- Ft
Salza kétnapos rafting24.500.-Fttörzsutas (10 %)22.000,- Ft
 előfoglalási (10 %)22.000,- Ft
 csoport (10 %)    22.000,- Ft
gyermek* (30 %)17.000,- Ft
Salza AKCIÓS ízelítő rafting 2 éjszaka szállással30.000,- Ftnem vehető igénybe30.000,- Ft
Salza AKCIÓS kétnapos rafting 2 éjszaka szállással40.000,- Ftnem vehető igénybe40.000,- Ft
Kétnapos rafting túra szállással és utazással48.500,- Ft nem vehető igénybe48.500,- Ft
Salza MAX hosszú rafting túra19.000,- Ft
törzsutas (10 %)17.100,- Ft
 csoport (10 %)    
Egynapos dupla rafting17.500,- Ft nem vehető igénybe17.500,- Ft
Kétnapos dupla rafting27.500,- Ftnem vehető igénybe27.500,- Ft
VIP kétnapos rafting29.500,- Ftnem vehető igénybe29.500,- Ft
 Kétnapos vadvízi tanfolyam29.500,- Ftnem vehető igénybe29.500,- Ft
Canyoning program22.500,- Ftnem vehető igénybe22.500,- Ft
* Gyermek kedvezmény 14 éves korig, csoportonként maximum 3 gyermek lehetséges.

A program részletes leírásához kérjük kattints a programra! Azt, hogy milyen szállást választasz a Salza programhoz, kiválaszthatod a szálláshelyeknél!

A programhoz választható vacsora menük:

  • All you can eat barbecue vacsora:            4.500,- Ft / fő
  • Háromfogásos éttermi vacsora:               5.500,- Ft / fő

 .     

indulas66Indulási időpontok

Április 29 . - október 16. között hétvégenként a rafting túranaptár szerint.

Azt, hogy milyen szállást választasz az ausztriai Salza programhoz, kiválaszthatod a szálláshelyeknél!

.
A Salza folyó megközelítése Budapestről:

Az általunk javasolt legkönnyebb útvonal: Budapest (M1) - Hegyeshalom - Ausztria (A4) - Bécs (S1, A1) - Wieselburg (25) - Göstling - Lassing - (24) - Wildalpen.