Salza rafting túrák

Rafting túrák Ausztriában a Salza folyón

A Salza völgye Ausztria Steiermark tartományának északi részén helyezkedik el. A Salza folyó mintegy 82 km hosszú, azonban kb. 35-40 km alkalmas vadvízi evezésre évszaktól és vízállástól függően. A rafting túrákra legalkalmasabb a május és október közötti időszak. Az ausztriai tartományi szabályzás alapján 3 személyesnél nagyobb rafting hajóval csak május 1. és október 15 között hajózható. Három személyesnél kisebb hajók (vadvízi  kenuk és kajakok) használata nincsen korlátozva. Akik tapasztaltabbak és nem félnek a hűvös időjárástól, azok számára a májusi időszakot javasoljuk, mert ilyenkor általában stabil és magas a vízállás, akiknek pedig az a fontos, hogy meleg legyen (a hegyek között ez mindig viszonylagos), azok számára a június, július, vagy augusztus hónapot javasoljuk a rafting túrákra. Ősszel az esőzések miatt általában magasabb a víz, de szeptember közepétől Ausztriában a hegyek között jóval hűvösebb az idő.

Ausztria egyik legkedveltebb rafting sportra alkalmas folyója a Salza, melynek a középső Wechelsboden – Wildalpen - Palfau szakaszán szervezzük vadvízi evezés programjainkat. Magas vízállásnál ( 200 - 250 cm) a felső szakasza is evezhető, de ilyenkor, az alsó-középső szakasza (Fachwerk alatt) nem javasolt vadvízi evezésre 2-3 személyes rafting hajókkal. A folyó erőssége a White Water I-VI skálán WW II-III+ közötti, tehát közepes nehézségűnek mondható. Nincsenek benne elzárt zúgók, a legtöbb részén az egész folyóvölgy jól belátható és az akadályok könnyen észlelhetők. Átlagos lejtése 4-7 ‰, ami azt jelenti, hogy 1000 méterenként a folyó 4-7 métert esik. Összehasonlításképpen a Duna 417 km hosszú Magyarországi szakaszának esése 27 m.

salza-_terkep0

Ausztria - Salza folyó vadvízi evezésre alkalmas szakaszai

A Salza középső szakaszának két legnehezebb pontja a wildalpeni rész (WW III), mely egyenes vonalvezetésű és egy nagyobb zúgó jelent nehézséget, illetve az úgynevezett Lawinenschwall rész (WW III+), mely a Hochkar hegy déli lábánál található egy erős bal kanyart követően. Ezt a szakaszt érdemes a leevezés előtt a partról megtekinteni, mert időszakonként változik a meder és vízállástól függően más-más útvonal a legegyszerűbb az evezés szempontjából.

Salza folyó evezhető szakaszai a ki-és beszállóhelyekkel Google térképen.

Salza rafting program rövid ismertetése

Az alábbiakban az ausztriai Salza rafting programjaink rövid ismertetése olvasható. A részletes programok leírásához kérjük kattintson az oldal jobb oldalán található menüpontokra.

A kétnapos ausztriai Salza rafting túráinkon általában 2-3 személyes vadvízi kenukkal evezünk, de igény esetén van lehetőség 6-8 személyes rafting hajókra is. Mivel a folyó könnyűnek mondható az átlagos fizikai adottságokkal is teljesíthető, még akkor is, ha valaki előtte még síkvízi kenuban sem evezett. A biztos úszótudás azonban kötelező feltétel! A vadvízi kenukban egy speciális térdelő-ülő helyzetben lehet evezni, ezért akinek térd sérülése volt, vagy nem rugalmas a térd vagy boka ízülete azok számára inkább a 6-8 személyes rafting hajót javasoljuk, mely kényelmesebb, de kicsit lomhább is, a hullámok nem annyira mozgatják meg, mint a kisebb hajókat.

A rafting túra első napján általában a folyó felső részén evezünk kb. 10-12 km távolságot, mintegy 2,5-3 óra időtartamban. Mindig olyan helyet választunk ki a beszálláshoz, mely könnyen megközelíthető, a hajók egyszerűen vihetők vízre, valamint nagyon fontos szempont, hogy az első pár km könnyen hajózható legyen. Ez a kezdők miatt lényeges, mert a könnyebb szakaszon ők is elsajátíthatják a vadvízi evezés fortélyait.

 

A rafting túra második napján (kétnapos vadvízi evezés esetén) általában az alsó szakaszon evezünk, mely jellegéből fakadóan nagyobb vízhozamú, ezért izgalmasabb, mint a felső rész. Az előző napi gyakorlást követően ezen a túrán már a kezdőknek is kevesebbet kell foglalkozniuk a rafting hajó irányításának gyakorlásával, többet élvezhetik a hullámokat. A vadvízi evezés  programokat mindig megelőzi egy mindenre kiterjedő balesetvédelmi eligazítás, melynek célja, hogy a résztvevőket a lehető legjobban megtaníthassuk a vadvízi evezésre, illetve elmagyarázhassuk, hogy mi a teendő akkor, ha vízbe esik valaki, milyen pozíciót kell felvennie (háton úszva fejjel a folyásirány felé fordulva és előre nézve), hogyan segítenek a túravezetők borulás esetén. A rafting túrákon alapszabály, hogy minden 6-7 utasra legalább egy túravezető jut. Ők általában hasonló hajókban ülnek, mint az utasok (2-3 személyes kenukban), így lehetőség van arra is, hogy a félénkebbek, tapasztalatlanok túravezetővel evezzenek.  A 6-8 személyes rafting hajókat mindig túravezető kormányozza.

Salza rafting program díjak

Hétvégi programokProgram díjaKedvezmény mértékeKedvezményes díj
Ízelítő egynapos vadvízi evezés 14.000,- Ft4 fő esetén (10 %) 12.500,- Ft
Salza kétnapos rafting túra24.500.-Fttörzsutas (10 %)22.000,- Ft
 előfoglalási (10 %)22.000,- Ft
 csoport (10 %)    22.000,- Ft
gyermek* (30 %)17.000,- Ft
Salza AKCIÓS ízelítő rafting túra 2 éjszaka szállással30.000,- Ftnem vehető igénybe30.000,- Ft
Salza AKCIÓS kétnapos rafting túra 2 éjszaka szállással40.000,- Ftnem vehető igénybe40.000,- Ft
Kétnapos rafting túra szállással és utazással48.500,- Ft nem vehető igénybe48.500,- Ft
Salza MAX hosszú rafting túra19.000,- Ft
törzsutas (10 %)17.100,- Ft
 csoport (10 %)    
Egynapos dupla rafting túra17.500,- Ft nem vehető igénybe17.500,- Ft
Kétnapos dupla rafting27.500,- Ftnem vehető igénybe27.500,- Ft
VIP kétnapos rafting túra29.500,- Ftnem vehető igénybe29.500,- Ft
 Kétnapos vadvízi evezés tanfolyam29.500,- Ftnem vehető igénybe29.500,- Ft
Canyoning program22.500,- Ftnem vehető igénybe23.900,- Ft
* Gyermek kedvezmény 14 éves korig, csoportonként maximum 3 gyermek lehetséges.

A program részletes leírásához kérjük kattints a programra! Azt, hogy milyen szállást választasz a Salza programhoz, kiválaszthatod a szálláshelyeknél!

A programhoz választható vacsora menük:

  • All you can eat barbecue vacsora:            4.500,- Ft / fő
  • Háromfogásos éttermi vacsora:               5.500,- Ft / fő

 .     

indulas66Indulási időpontok

Április 29 . - október 16. között hétvégenként a rafting túranaptár szerint.

Azt, hogy milyen szállást választasz az ausztriai Salza programhoz, kiválaszthatod a szálláshelyeknél!

.
A Salza folyó megközelítése Budapestről:

Az általunk javasolt legkönnyebb útvonal: Budapest (M1) - Hegyeshalom - Ausztria (A4) - Bécs (S1, A1) - Wieselburg (25) - Göstling - Lassing - (24) - Wildalpen.