Salza kirándulások

Kirándulások, programok rafting után

Wildalpen a Salza folyó középpontjában fekszik, egy magas hegyek közé beágyazott szűk völgyben, mely a mai napig megőrizte a természet egykori érintetlenségét. A romantikus Salza völgyet hatalmas 1500-2000 m magas hegyek ölelik körül. A falut és környékét felölelő természetvédelmi terület magánya számos lehetőséget kínál a túrázók és hegymászók számára.

Erdei szauna

salza_wildalpen_saunaWildalpentől kb. 3 km távolságban Hinterwildalpen irányában található erdei szauna egyik különlegessége, hogy - mily meglepő - a hideg vizű medencét a patakból alakították ki. A szauna kimondottan jót tesz rafting után a „vadvíztől ledermedt” végtagoknak. Figyelem! Ausztriában igen elterjedt (de nem kötelező) az egyébként higiénikusabb csak törülközővel (fürdőruha nélkül) történő szaunázás. A szauna mellett egy kisebb (kb. 7 m * 4 m ) fedett medence is van, mely normál hőmérsékletű, tehát akár úszni is lehet benne.

A szauna nyári időszakban pénteken 16:00-21:00, szombaton 15:00-21:00 óra között látogatható. Belépődíj felnőtteknek 6,5,- gyerekeknek 3,- Euro.

Vízvezeték Múzeum - Wildalpen

salza_wildalpen_museumA Hochschwab terület vízforrásai napi 220.000 m3 ivóvízzel látják el Bécs lakosságát. A kiállítás központi látnivalója az 1910-ben megépített II. bécsi vízvezeték története. Ezenkívül a vízellátás folyamatának számos modelljével ismerkedhetünk meg és sok érdekes információt tudhatunk meg a környezetvédelem és a vízellátás összefüggéséről.

 

Palfaui vízeséstúra

salza_palfaui_vizesesPalfau közelében található Ausztria legnagyobb vízelvezető barlangja. Az óriásforrás a Hochkar déli lejtőjén fekszik és egyike Ausztria még felfedezetlen karsztjelenségeinek. A szurdok délkeletre található a Hochkar csúcstól 800 méter magasban. A 900 méter hosszú hasadék mentén, falépcsőkön mászhatunk fel, megtekintve az egymásba ömlő 5 vízesést, leküzdve a 300 méteres szintkülönbséget. A túra után betérhetünk a főút melletti étterembe ahol ínyenc utasaink szerint nagyon finom a szalonnás héjában sült burgonya.

 

Élményfürdő Göstlingben

A 2009-ben épült göstlingi élményfürdő fedett úszómedencével, sós vízű gyógymedencével, pezsgőfürdős nyitott medencével, felnőtt csúszdával, babamedencével és babacsúszdával várja kedves vendégeit.  A fürdőben büfé üzemel. A fürdőbelépő 4 órás tartózkodásra érvényes. Felár ellenében szauna és masszázs is igénybe vehető. Nyitva tartás minden nap 9-22 óra között.

 

Medlingvölgy Élménytúra

Lsalza_mendlingvolgy2assingból induló kirándulóút, amely kb. 2,5 km hosszú és nagyjából 1,5 órát vesz igénybe. A palfaui vízeséshez hasonló ácsolt hidakon és utakon lehet közlekedni, de itt nincsenek számottevő szintkülönbségek mert az út végig egy völgyben halad.. A túra folyamán végig sétálhatunk a korabeli faúsztató mellett, megismerkedhetünk azzal, hogyan használták a vízenergiát a fafeldolgozáshoz, hogy történt a fakitermelés az elmúlt évszázadokban és a kitermelt fákat hogy szállították a közeli folyókon patakokon.

 

Erzberg

salza_erzberg2Ha szeretné kipróbálni a világ legnagyobb taxiját, akkor feltétlenül el kell látogatnia a stájeroszági Erzbergbe. Itt akár 63 utastársával együtt kapaszkodhat fel egy óriásgép hátán Közép-Európa legnagyobb külszíni ércbányájának az oldalán. Az 50 percig tartó utazáson a nem mindennapi látványt nyújtó táj garantálja a felejthetetlen élményt. A több mint 55 tonnás Hauly utaskabinjából, 5 m magasból szemlélhetjük meg a bánya különböző részeit.

 

Hochkar Skytour

salza_-hochkar_skytourA Hochkaron kiépítettek egy külön körtúra-útvonalat, melynek egy része egy különleges kilátó, mely egy 62 m hosszú függőhíd végén található. Az extrém helyre épített kilátó kb. 8,5 méterre áll ki a szikla tömbjéből és mintegy 120 m mélységbe tekinthetünk le róla. Alsó-Ausztria legmagasabban lévő kilátójából, jó idő esetén a Hochschwabtól egészen a Grossglocknerig ellátni.
Legegyszerűbben felvonóval lehet megközelíteni, mely nyáron (jó idő esetén) hétfő kivételével 9:00-16:00 óra között közlekedik.

 

Hochkar barlang

salza_hockarhohleA Göstlingi Alpokban található a Hochkar hegy mélye rejti a hochkari barlangot, mely a maga 500 méteres hosszával és 120 méteres szintkülönbségével Niederösterreich legmélyebb, és 5. leghosszabb barlangja. A képződmény minden termében az alpesi barlangtípust képviseli, amely ritkaság számba megy Ausztria ezen tartományában. Két leghíresebb csarnokai, a „Pünkösdi” csarnok ( Pfingsthalle) és a „Rétegcsarnok” (Schichthalle) meghökkentő méretei ámulatba ejtik a látogatókat. Bármelyik teremben gond nélkül elférne a göstlingi templom. Ezenkívül megtalálhatjuk itt a barlang leghíresebb cseppkőképződményét, az orgonát.

 

Wasserspiel Park

Asalza_wasserspierlpark Wasserspiel Park ideális szórakozást biztosít az egész család számára. A különböző vízi játékok nemcsak a legkisebbeket ragadják magukkal, hanem bármely felnőttből képesek előcsalni a gyerkőcöt. A hatalmas területű parkban a víz, illetve az azzal kapcsolatos interaktív "játékok" jelentik a fő látványosságot. Tutajt építhetünk, zsilipelhetünk és különböző vízátemelő rendszereket próbálhatunk ki működés közben.

 

St. Gallen vára

salza_stgallen2Palfautól kb. 40 km-re, Stájerország és Fels ő - Ausztria határán fekszik St. Gallen. A kisvárosban számos figyelemreméltó polgárházat találhatunk, a városka templomába betérve pedig híres festők freskóit csodálhatjuk. A kisváros felett méltóságteljesen trónol a St. Galleni vár, a vármúzeummal é s gyönyörű kilátással a környező hegyekre.

 

Mariazell

salza_mariazell_bazilika Az Észak- Stájerországi Alpok térségében található kisváros, mely Palfautól mindössze 50 km-re fekszik, a leghíresebb Máriaszentély Közép-Európában. Itt található a 17. században épült bazilika, mely a keresztény művészet egyik legszebb barokk alkotása. Nagy Lajos támogatásának köszönhető, hogy Mariazell messzeföldön híressé vált. A törökön aratott győzelme után felújíttatta a templomot és megajándékozta azt egy Madonna képpel, amely ma is ott látható. További érdekesség lehet a Helytörténeti Múzeum meglátogatása, a szeszfőzde, illetve a mézeskalácsos, viaszkészítő és kerámikus műhelyek megtekintése is.

 

Melki Apátság

Benediktinerstift MelkA Melki apátság a művészet szakértőinek és minden bárminemű szép iránt fogékony embernek többet jelent, mint az alkalmi utazók jelszava: "Ezt látni kell!" Melk az olyan tősgyökeresen osztrák, értsd: a barokk művészeti korszak mesterműve. Jakob Prandtauer építőmester nagysága abban rejlett, hogy művét a természet adta tájban úgy helyezte el, hogy a létező és a létesítendő, a természet és a művészet, a szemlélő számára csodálatos egységet képeznek, majdhogynem egymásba olvadnak.