Vadvízek erősségének osztályozása – WW skála

Nos ez nem egy James Bond film megfejtendő kódja, hanem a vadvízi evezésre alkalmas folyók, patakok osztályozásának jelölése. WW vagyis White Water, a római számok (I - VI), pediga nehézségi fokot jelző számok. Abban az esetben, ha az adott folyó erőssége két fokozta közé esik, úgy ezt egy +jellel jelölik. pl..: WW III+

WW - I

Könnyű. Nincs folyamatos hullámzás, jelentéktelen zúgókkal, egyszerű kanyarokkal tarkított síkvíz. Az útirány könnyen felismerhető. Jellemzően ilyen folyó Magyarországon a Rába, illetve a Mosoni-Duna

WW - II

Mérsékelten nehéz. Gyors zúgók, kisebb hordalék-akadályok, könnyen hajózható örvények és limányok. Ezek a kezdő vadvízes folyók. Ilyen a Salza és Soca könnyebb szakaszai.

WW - III

Nehéz. Elzárt zúgók, kisebb esések, nincsenek állandó, folyamatos hullámok, örvények és erős limányok. A helyes útvonal felismerése nem mindig könnyű. Jellemzően ilyen a Salza és a Soca folyó.

WW - IV

Nagyon nehéz. Hosszan tartó, elzárt zúgók, alkalomszerű esésekkel és magas hullámokkal. Erős kanyarok. Előzetes bejárás javasolt. Ilyen a Soca Seprenica II és Trnovo közötti található alsó szakasza, ahol az úgynevezett "szifon" is található.

WW  - V

Rendkívül nehéz. Tartósan elzárt utak, nagy vízhozammal és nagyon nehéz hengerekkel. Előzetes, pontos bejárás kötelező. Ilyen az Isel folyó úgynevezett Rodeó szakasza, mely az Isem katarakt (WW VI!) alatt található, illetve a Soca Trnovo alatti szakasza. Csak tapasztalt vadvízi evezősök részére ajánlott!

WW - VI

A nehézségek a járhatatlanságig fokozódnak. Tartósan elzárt utak, nagy vízhozammal és nagyon nehéz hengerekkel. Evezésre nem ajánlott, nagyon veszélyes vadvíz. Ennek ellenére extrém kajakosok rendszeresen eveznek ilyen vizeken is. Ilyen például az "Enns áttörés" Admont alatti szakasza, ahol a folyó a Gesause Nemzeti parkon halad kerseztül és a kb. 200 köbméter / secundom vízmennyiség egy 40-50 m-es 1 km hosszú szoroson, nagy eséssel halad keresztül.