Vadvízi felszerelések leírása

Megfelelő felszerelések nélkül ugyebár nehezen űzhetnénk különböző sportokat. Mert hát evező nélkül sem evezni?! Felszerelésünk fontos funkciója - amellett, hogy kényelmesebbé teszik a sportolást - testünk védelme. Túráinkon a felszerelések használatát túravezetőink útmutatása alapján sajátíthatod el.

neopren_nadrag2Neoprén ruha és cipő (3-5 mm vastagságú)

Elöljáróban néhány szót a neoprénről: A neoprént (polychloropren) 1931-ben találták fel Amerikában. Az általunk a vadvízi ruhák alapanyagaként ismert neoprénnek még számos (igen meglepő) felhasználási területe van: használják például sílécekhez, a felesleges vibráció tompítására, ezenkívül szigetelőanyagként az iparban…

neopren_kabatDe térjünk rá a vadvízi felhasználásra… A neoprén (nem neoprém!) ruha több funkciója közül a legfontosabb, hogy megvéd a hideg víztől, mégpedig oly módon, hogy a szivacsos ruha pórusai közé befolyt vizet benntartja, melyet aztán testhőmérsékletünk felmelegít. Másik fontos funkciója, hogy véd a kisebb horzsolásoktól, valamint felhajtóereje révén, segít a víz színén maradni. Persze a mellénnyel kombinálva sokkal hatásosabb. A neoprén cipő gumitalpa segít a vízben való közlekedésben, hiszen benne jobb a mederfogás.

vadvizi_sisakA neoprén öltözet alá fürdőruhát, pólót és zokni felvételét javasoljuk, de felvehető alá az úgynevezett technikai alsó ruházat.

Sisak

A sisak legfontosabb szerepe, hogy védi halántékot és a homlokot. Olyan nyílásokkal kell rendelkeznie, amelyeken a (vad)víz kifolyhat. Viselete vadvízi programokon mindig kötelező.

Red and black children's life jackets isolated on white

Mentőmellény

A legfontosabb védőfelszerelés, hiszen közvetlenül az életet óvja. Vadvízben az erős sodrás valamint a sok akadály (szikla, zúgó) miatt nehézkes az úszás és sok a sérülési lehetőség. De ha már egyszer bent vagyunk a vízben fenntart, véd a sérülésektől és nem utolsó sorban valamennyire melegít is.